loading...

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ερχονται χειρότερες μέρες για την πραγματική οικονομία.

Δύο ειδήσεις για τους φόρους και τις εισφορές

επιβεβαιώνουν τις χειρότερες μέρες που έρχονται για την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με την πρώτη είδηση: “Πρωταθλήτρια στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών είναι το 2016 η Ελλάδα μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, αυξάνοντας τη μέση φορολογία (άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) περισσότερο από 1%. Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από την αύξηση του φόρου εισοδήματος (0,67 της ποσοστιαίας), λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού, όσο και από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (0,20) και των εργοδοτών (0,19)”. 
Σύμφωνα με τη δεύτερη είδηση που δημοσιεύεται στο capital.gr: “Μέχρι τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μόλις 560.000 επαγγελματίες και αγρότες είχαν καταβάλει και τις δύο μηνιαίες εισφορές, ενώ γύρω στους 850.000 έχουν καταβάλει μία τουλάχιστον μηνιαία εισφορά. Υπενθυμίζεται πως οι υπόχρεοι καταβολής εισφορών με το νέο σύστημα υπολογισμού βάσει του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του 2015 ανέρχονται σε 1,450 εκατ. Με άλλα λόγια μόλις ένας στους τρεις έχει δείξει σταθερή συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πιο δραματική είναι η εικόνα στους "μπλοκάκηδες". Και αυτό γιατί σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, μόλις 10.000 επί συνόλου 100.000 εργαζομένων με μπλοκάκι δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ταμείου”. 
Οι αριθμοί απλώς επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τους ειδικούς οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, όταν ρωτάς τους ανθρώπους της αγοράς για την οικονομική κατάσταση σου απαντούν ότι η πτώση του τζίρου είναι πρωτόγνωρη και ότι αν δεν υπάρξει σύντομα αύξηση της κατανάλωσης θα μπουν περισσότερα λουκέτα από όσα έχουν μπει από την αρχή της κρίσης. Δυστυχώς όμως οι καταναλωτές διαθέτουν πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για να πληρώσουν φόρους και εισφορές και δεν μπορούν να αυξήσουν τις αγορές. Ετσι ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες και επαγγελματίες σταματούν να πληρώνουν φόρους και εισφορές για να επιβιώσουν. Ετσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και η πραγματική οικονομία βρίσκεται για μια ακόμα φορά στο χείλος του γκρεμού. 
Η κυβέρνηση βαφτίζει σήραγγες.  
Εφημερίδα Ελευθερία
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...