loading...

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΚΟΙΝΩΝΙΑ 43 χρόνια μετά! Οστά αγνοούμενου στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ θα ταφούν στη γενέτειρά του.

Και τυπικά θα κλείσει σε μία εβδομάδα ένα επώδυνο κεφάλαιο για την οικογένεια Τριάντη από την Άνω Σκαφιδωτή της Πάργας καθώς εκεί, το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 27 Μαϊου θα μεταφερθούν τα οστά του αγνοούμενου, επί 43 χρόνια, φαντάρου της κυπριακής τραγωδίας.
Ο Βασίλης Τριάντης ήταν 21 ετών και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Πριν από λίγες ημέρες εντοπίστηκαν τυχαία τα οστά του και ταυτοποιήθηκαν. Ένας αγρότης εντόπισε τα οστά του ήρωα σε χώρο όπου είχε τα ζώα του, κοντά στο στρατόπεδο που υπερασπίστηκε, που έδωσε μάχη κατά του "Αττίλα", η Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τον Αύγουστο του 1974.

"Μία ζωή αγωνία", λέει με συγκίνηση ο αδελφός του, Κώστας, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και θυμάται εκείνη την ημέρα που μία αντιπροσωπεία από το τότε τάγμα εθνοφυλακής πήγε στο χωριό για να ενημερώσει την οικογένεια. "Ήταν 18 Αυγούστου. Ήρθαν τα ΤΕΑ και μας είπαν ότι ο Βασίλης, αγνοείται. Χάθηκε στην μάχη το τριήμερο 14-16 Αυγουστου. Ο πατέρας και η μάνα κατέρρευσαν. Δεν θέλαμε να πιστέψουμε τα χειρότερα. Η μάνα, μέχρι πριν 10 χρόνια που πέθανε, ζούσε με την ελπίδα ότι θα τον ξαναδεί", τονίζει.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Κώστας Τριάντης, αναζητώντας τον αδελφό του, πήγε στην Κύπρο. Όπως αναφέρει, εκεί η ελπίδα να τον βρει ζωντανό χάθηκε, γιατί οι μαρτυρίες έλεγαν πως οι Τούρκοι περικύκλωσαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και δεν άφησαν κανέναν ζωντανό, γιατί πολέμησαν. Ένας φαντάρος της ΕΛΔΥΚ, από την περιοχή της Πάργας, ο οποίος επέζησε και γύρισε πίσω, είπε στην οικογένεια Τριάντη πως είχε δει το παιδί τους, τον Βασίλη, τραυματία κοντά στο στρατόπεδο.

Ο Κώστας Τριάντης σημειώνει πως ο αδελφός του "βγήκε από μικρός στη δουλειά, στα καράβια, πήγε στην Αυστραλία και επέστρεψε για να υπηρετήσει την πατρίδα". Όπως θυμάται, τον Νοέμβριο του 1973, πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, ο Βασίλης είχε στείλει ένα γράμμα στο σπίτι και ζητούσε να δει τα αδέλφια του. "Είχε φαίνεται ένα κακό προαίσθημα πως δεν θα μας ξαναδεί", συμπληρώνει.

Τα λείψανα του Βασίλη Τριάντη θα φτάσουν το Σάββατο 27 Μαϊου, το απόγευμα, στην Άνω Σκαφιδωτή και θα τοποθετηθούν στην εκκλησία του χωριού. Την επομένη ημέρα, Κυριακή 28 Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί η ταφή, με μία εκδήλωση, στην οποία στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές.

loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...