loading...

Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Τι σημαίνει η σημερινή υπογραφή κατασκευής αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου;

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τι σημαίνει η υπογραφή της κατασκευής του Southeast European Pipeline που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Ελλάδας, προς την Ιταλία που έλαβε χώρα αιφνιδιαστικά σήμερα στην Αγία Πετρούπολη;
Σημαίνει ότι η Ελλάδα «σήκωσε» το «γάντι» και θα προχωρήσει στην υλοποίηση της μεταοφράς του «γαλάζιου χρυσού» προς την Ευρώπη, ενός σχεδιασμού που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ του νεώτερου. Κάτι που τελικώς η τότε κυβέρνηση το πλήρωσε ΑΚΡΙΒΑ.
Βέβαια τότε στις ΗΠΑ είχε αναλάβει η «ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΗ» διακυβένρηση Μ.Ομπάμα ενώ τώρα βρίσκεται στο «τιμόνι» μια «ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ» διακυβέρνηση που σαφώς βλέπει τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Tώρα η χώρα έχει την ευκαιρία να καταστεί σε ενεργειακό κόμβο διαφορετικών γεωπολιτικών προμηθευτών αυξάνοντας έτσι την δική της αξία.
Την συμφωνία υπέγραψαν οι ΔΕΠΑ, Edison και Gazprom.
Στη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας η σημερινή υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις εταιρείες ΔΕΠΑ, την EDISON και την GAZPROM για την κατασκευή του Southeast European Pipeline που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Ελλάδας, προς την Ιταλία, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
Αμέσως μετά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη από τους επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο και την Edison Μαρκ Μπεναγιούν, παρουσία του Ιταλού υπουργού Ενέργειας Κάρλο Καλεντά και του γενικού γραμματέα ΔΟΣ του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιώργος Τσίπρας δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
«Ενδεχόμενη κατασκευή του προωθούμενου νέου αγωγού North Stream II στο βορρά αλλάζει τα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας για τον απλό λόγο ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος διακοπής διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου από χώρες transit.
Επιπλέον η επανάληψη των εξελίξεων της περασμένης δεκαετίας όταν τελικά κατασκευάστηκε βόρεια, άλλα όχι νότια όδευση, θα ήταν μια ούτως η άλλως αρνητική εξέλιξη.
Η σημερινή σύμπραξη των τριών εταιρειών, που περνά από το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 2016 στη Ρώμη, σε συμφωνία συνεργασίας, δεν υπολείπεται -το αντίθετο μάλιστα- της σύμπραξης του North Stream II, από την άποψη των προϋποθέσεων του πλαισίου της ΕΕ».
Σημειώνεται πως η τριμερής αυτή συμφωνία ενισχύει την προοπτική ενός νότιου ευρωπαϊκού αγωγού διέλευσης του ρωσικού αερίου, αντί άλλων επιλογών διέλευσης και υπενθυμίζεται ότι αποτελεί συνέχεια του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την EDISON και την GAZPROM στις 24 Φεβρουαρίου του 2016 στη Ρώμη.
Αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι το εξής: Θα πρόκειται για έναν εντελώς καινούριο αγωγό; Ή θα είναι μια διακλάδωση του περιβόητου Greek-Turkish Stream (στην Ρωσία έτσι αναφέρεται);
Στον αρχικό σχεδιασμό η Ρωσία προέβλεπε κατασκευή του Turkish Stream μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από εκεί η Μόσχα είχε δηλώσει στους Ευρωπαίους «πάρτε το άεριο και κάντε το ότι θέλετε»
Εν τέλει όμως η Ευρώπη αρχίζει να αλλάζει στάση μετά την προδιαγραφόμενη σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ και βασικά Γερμανίας.
Οι Γερμανοί θέλουν τώρα μια ανεξάρτητη ενεργειακά Ευρώπη καθώς αυτή την Αμερική του Ν.Τραμπ δεν την θέλει
Οι σημερινές υπογραφές δεν θα έπεφταν τόσο εύκολα εάν η ΕΕ παρασκηνιακά δεν ήταν σύμφωνη.
Μένει να δούμε από που ακριβώς θα περνάει ο νέος αγωγός. Θα κάνει χρήση του τουρκικού εδάφους ως συνέχεια του Turkish Stream; Ή μπορεί εν τέλει να περάσει μέσω Βουλγαρίας παρακάμπτοντας την απρόβλεπτη Τουρκία του Ρ.Τ.Ερντογάν;
Πηγή.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...