loading...

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας μίλησε ελληνικά για το «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο»

  • Πλάνα από το ελληνικό φεστιβάλ στη Μελβούρνη, ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Μάλκολμ Τέρνμπουλ και οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη
Άνοιξε και επίσημα σήμερα η αυλαία της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο» που πραγματοποιείται στην Αυστραλία, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση της γλώσσας στους ομογενείς αλλά και την προώθησή της στις άλλες εθνικότητες που ζουν στη μακρινή ήπειρο.Ουσιαστικά, πάντως, η μεγάλη «γιορτή» άρχισε το περασμένο Σάββατο, όταν η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας εγκαινίασε το 29ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street. Οι Αυστραλοί πολιτικοί που παραβρέθηκαν επέλεξαν να μιλήσουν (και) ελληνικά.
Όλα τα φώτα, πάντως, έπεσαν επάνω στον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, ο οποίος είναι γνώστης των αρχαίων ελληνικών και της κλασικής ελληνικής ιστορίας. Όπως απέδειξε, ωστόσο, κατέχει εξίσου καλά και τα νέα ελληνικά!Μιλώντας, και μάλιστα χωρίς να έχει μπροστά του κάποιο χαρτί, ο Μ. Τέρνμπουλ τόνισε ότι «εδώ στην Αθήνα του Νότου, είμαστε όλοι Έλληνες». Κατά τη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στο «θαύμα του πολυπολιτισμού» στην Αυστραλία, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική παροικία είναι «το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμά του». 
(Φωτ.: neoskosmos.com)
Με ελληνικές φράσεις ανακοίνωσε ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους την είδηση ότι η Εθνική Ελλάδας θα δώσει φιλικό αγώνα και στη Μελβούρνη – την Τρίτη 7 Ιουνίου στο «Etihad Stadium» κόντρα στο αντίστοιχο συγκρότημα της Αυστραλίας, ενώ τρεις ημέρες νωρίτερα έχει προγραμματιστεί άλλο φιλικό στο «ANZ Stadium» του Σίνδεϊ.
Η εκπρόσωπος του Δήμου Μελβούρνης Σούζαν Ρέιλι είπε ότι στο διήμερο θα περνούσαν από την Lonsdale Street «80.000 άνθρωποι για να απολαύσουν ένα εντυπωσιακό φεστιβάλ», ενώ η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη επέλεξε να μιλήσει και στις δύο γλώσσες τονίζοντας ότι «τα 100 χρόνια της Αδελφότητας των Ιθακησίων και η επέτειος των 75 χρόνων της Μάχης της Κρήτης δείχνουν τους άρρηκτους δεσμούς των δυο χωρών».
(Φωτ.: neoskosmos.com)
Την έναρξη του ελληνικού φεστιβάλ της Lonsdale Street έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν τη δημοκρατία και τη φιλοξενία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική κοινότητα ήταν και είναι στο πλευρό των μεταναστών «ως μεταναστευτική οργάνωση», αλλά και το δικηγορικό του γραφείο, όπως είπε, έχει προσφέρει «μισό εκατομμύριο δολάρια για τους μετανάστες».
Το περασμένο σαββατοκύριακο επίσης άνοιξε η αυλαία και στο 34ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας.



loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...