loading...

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016

Γιώργος Παπανδρέου: Ήταν μονόδρομος να βάλω την Ελλάδα στο μνημόνιο - «Παρακρατικές δυνάμεις ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο κράτος»«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΣΜΟΥ»

«Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αν και έχει χαθεί η ελπίδα. Το Καστελόριζο ήταν μια αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό. Στην χρεωκοπία. Ήταν μονόδρομος. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που δεν μου ήταν καθόλου ευχάριστη. Μπορεί όλοι οι οικονομολόγοι να διαφωνήσουν για το… φάρμακο αλλά συμφωνούσαν στην αναγκαιότητα της λήψης μέτρων» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.
«Καταστροφική η οικονομική πολιτική το 2007- 2009. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την περιπέτεια. Εκείνη η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να μειώσει το έλλειμμα. Εμείς δράσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε αλλά ήταν αργά. Όλη αυτή η παραφιλολογία ότι αργήσαμε δεν έχει βάση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά την περίοδο πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο Καραμανλής ήξερε πολλά πράγματα που δεν μας έλεγε. Δεν ήθελε συναίνεση. Ήθελε συνενοχή. Το 2009 πια η Ελλάδα βούλιαζε. Ζήτησα από τον Καραμανλή στο ντιμπειτ τα νούμερα του προϋπολογισμού. Εγώ με αυτά τα νούμερα είπα το «λεφτά υπάρχουν». Δεν γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Το μόνο που μας είχε πει τότε ο Προβόπουλος είναι το έλλειμμα μπορεί και να φτάσει σε διπλάσιο νούμερο. Τελικά διαψεύστηκε και αυτός και το έλλειμμα έφτασε στο 15%.  Συγκάλυπταν την πραγματική εικόνα. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν εάν… Το εάν ήταν όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι με γκαιμπελίστικο τρόπο αφαίρεσαν το εάν. Το σύνθημά μας τότε δεν ήταν η παροχολογία αλλά το ΄΄ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε΄΄! Εγώ ήμουν αυτός που είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εγώ δεν είχα γνώση του τι πραγματικά συνέβαινε».
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του. «Ήταν σοκ για εμάς να βλέπουμε τα νούμερα του ελλείμματος να ανεβαίνουν.  Σε τρεις εβδομάδες φτιάξαμε προϋπολογισμό. Κόβοντας ότι μπορούσαμε να κόψουμε. Και οι Ευρωπαίοι ήταν σε κατάσταση σοκ τότε αν και έχουν και εκείνοι μερίδιο ευθύνης. Όπως και το ΔΝΤ. Γιατί ήξεραν τα πραγματικά νούμερα αλλά δεν τα δημοσιοποιούσαν» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Ο Έλληνας αν αισθανθεί πως το κράτος λειτουργεί σωστά θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Αυτό που είχα πει είναι να με αφήσουν να εφαρμόσω τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κάνουν τον Έλληνα να αισθανθεί καλύτερα. Οι αγορές φοβόντουσαν την Ελλάδα αλλά φοβόντουσαν και την ευρωζώνη. Το πρώτο μεγάλο λάθος των εταίρων ήταν πως θεώρησαν πως το πρόβλημα ήταν μόνο ελληνικό. Αλλά φάνηκε πως όσα μέτρα και αν παίρναμε εμείς οι αγορές δεν ησύχαζαν»
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη κρίσιμη (όσο και ιστορική πλέον) Σύνοδο του Νταβός. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Στο Νταβός κατάλαβα πως όσα μέτρα και να παίρναμε αν δεν υπήρχε η στήριξη της ευρωζώνης δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αγωνία του ρίσκου που είχαν οι αγορές. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός.
Θεωρώ απαράδεκτο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να γυρίσει την υφήλιο δυο φορές για να καταφέρει να φτιάξει έναν μηχανισμό στήριξης, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα χωρίς να έχει την παραμικρή στήριξη από την ευρωζώνη. Το απαράδεκτο ήταν το μαγειρείο του 2009 με τα ψεύτικα στοιχεία του Καραμανλή.
Ο Στρός Καν δεν ήθελε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ύψος των δανείων που χρειαζόμασταν δεν θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από το Ταμείο. Εκείνος στη συνάντηση που είχαμε στο Νταβός μου είχε πει ότι προτιμούσε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ»!
«Παρακρατικές δυνάμεις ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο κράτος»
«Μίλησα με πάρα πολλούς για να δω κατά πόσο πράγματι θέλανε να βοηθήσουν την Ελλάδα, να αγοράσουν ομόλογα ελληνικά, δηλαδή να δανείσουν την χώρα μας. Πήγα παντού. Και στην Κίνα και στην Ρωσία. Ο κ. Πούτιν άλλαξε κουβέντα, ο κ. Μεντβέντεφ δημοσίως είπε πάτε στο ΔΝΤ» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.
Σε ότι αφορά την ιστορική ημέρα της ανακοίνωσης από το Καστελόριζο της ένταξής της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξη ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε: «Με παραξενεύει η αντίδραση που δημιούργησε και καλλιεργήθηκε ότι στο πιο ακριτικό νησί της χώρας εγώ ανακοίνωσα ένα πολύ μεγάλο και δύσκολο βεβαίως θέμα. Είναι ελληνική γη, είναι ένα νησί που είναι και σημαντικό για όλο το θέμα ΑΟΖ» ενώ όταν η κ. Κοσιώνη επεσήμανε πως έκανε αίσθηση η επιλογή ενός τόσο φωτεινού και γαλήνιου τοπίου για την ανακοίνωση μιας τόσο σκληρής απόφασης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Δηλαδή έπρεπε να βάλω μαύρα εκεί; Αυτό λέτε».
Ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέχεια τόνισε πως η Ελλάδα δεν αντιμετώπισε ποτέ τον κίνδυνο ενός πραξικοπήματος, αποσύνδεσε της κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις εκείνη την περίοδο από το γενικότερο κλίμα, τονίζοντας πως «ήταν τακτικές και έγιναν στην  ώρα τους γιατί έπρεπε να γίνουν» αλλά πρόσθεσε με νόημα πως: «Υπήρχαν παρακρατικές δυνάμεις και απόστρατοι που ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο κράτος»!
Παράλληλα, αναφερόμενος  στις διαδηλώσεις εκείνης της περιόδου, το περίφημο κίνημα των αγανακτισμένων, του οποίου όπως είπε «στόχος του ήταν να παραπλανήσει από το πραγματικό πρόβλημα», την εποχή που έπρεπε όπως τόνισε «πρώτα απ’ όλα να υλοποιήσουμε το μνημόνιο το γρηγορότερο διότι όσο έχουμε καθυστερήσει τόσο ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός».
Με αφορμή τις κοινωνικές αναταραχές ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε με πικρία σε μια περίοδο όπου όπως είπε «ζήσαμε εποχές που δεν μπορούσαμε καν ως βουλευτές να μιλήσουμε σε ανοιχτές εκδηλώσεις» και έκανε λόγο για «συστηματική προβοκάτσια εναντίον κάθε βουλευτή που είχε σχέση με το ΠΑΣΟΚ». Η αντίδραση αυτή, όπως είπε «δημιούργησε διχόνοια στη χώρα μας, υποβάθμισε τους δημοκρατικούς θεσμούς, υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Και το πληρώνουμε ακόμη και σήμερα».
Μένοντας στις έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, μνημόνευσε την ένταση κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του «ΟΧΙ» και εξήγησε πως τότε ήταν που αποφάσισε το δημοψήφισμα. «Τα γεγονότα με έπεισαν ότι αν δεν υπάρξει μια απόφαση του ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα δημιουργούνταν ανυπέρβλητα εμπόδια αυτή η διχόνοια και αυτή η αντιπαράθεση στην υλοποίηση του προγράμματος.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε τον τσακωμό με τον Νικολά Σαρκοζί για το δημοψήφισμα χαρακτηρίζοντας υπερβολικά τα δημοσιεύματα και σημείωσε: πως εγώ όμως είχα ενημερώσει και την κ. Μέρκελ -η οποία ήταν θετική και μου είχε πει, μάλιστα, πως και η ίδια σκεφτόταν να κάνει δημοψήφισμα στη Γερμανία- ένα μήνα πριν, τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Βανρομπάι, τον κ. Γιούνκερ, το διπλωματικό γραφείο του κ. Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί ήταν έξαλλος, κακός αλλά είναι και ο χαρακτήρας του. Πιθανώς του χάλασα το πάρτι των G20. Και του είπα τέλος οι αγορές και εγώ τις φοβάμαι, όλοι τις φοβόμαστε. Επιτέλους η Ευρώπη να πατήσει πόδι στις αγορές αλλά χωρίς την συναίνεση… Η Δημοκρατία έλεγα είναι υπεράνω των αγορών και αν δεν λειτουργεί η Δημοκρατία, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη, θα υπάρξει η αποτυχία ενός προγράμματος».
Η μη διενέργεια πάντως του δημοψηφίσματος είναι κάτι που μετανιώνει ο Γιώργος Παπανδρέου: «Στεναχωρήθηκα πολύ που δεν έγινε το δημοψήφισμα. Και ίσως αμ οι χειρισμοί μου να ήταν τέτοιοι, θα μπορούσαν να ήταν τέτοιοι, ώστε να περάσει το δημοψήφισμα». Ο κ. Παπανδρέου πάντως αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια ανατροπής του, από το ίδιο του το κόμμα, αφήνοντας αιχμές και εναντίον του διαδόχου του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.
Συγκεκριμένα, στα σενάρια που θέλουν το κλίμα κατά την επιστροφή από τις Κάννες να είναι τεταμένο, ανάμεσα σε Βενιζέλο και Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε και πάλι να παρουσιάσει τις διαρροές ως υπερβολικές. «Εγώ ξεκουράστηκα στο αεροπλάνο γιατί ήταν 3-4 το πρωί νομίζω η επιστροφή και είχαμε μπροστά μας πολύ δουλειά. Δεν θέλω να μπω σε ένα κουτσομπολιό, θεωρώ ότι είναι βαθιά πολιτικό το ζήτημα» ανέφερε παραδεχόμενος όμως ότι οι σχέσεις των δύο υπέστησαν μια ρωγμή. «Πιστεύω ότι η σημερινή κακοδαιμονία που μαστίζει τον χώρο μας ευρύτερα ξεκινά ιδιαίτερα από εκείνη την εποχή» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε δεν προχώρησε τελικά στο στήσιμο της κάλπης διότι: «Βρισκόμουν εν όψει μιας κατάστασης, όπου πιθανώς αν ζητούσα η Βουλή να επικυρώσει  με πλειοψηφία το δημοψήφισμα, να μην γινόταν και να πηγαίναμε σε εκλογές» και πρόσθεσε: «Είχαμε απέναντι μας ένα ολόκληρο πλέγμα κατεστημένων δυνάμεων, που βρήκαν ευκαιρία, και λόγω των δηλώσεων του κ. Σαρκοζί, να πουν είναι η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση και να μην προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, την περαιτέρω μεταρρυθμιστική πολιτική, την οποία είχαμε ξεκινήσει. Κάναμε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών. Πέστε μου τι μεταρρύθμιση έχει κάνει μέχρι σήμερα ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Τσίπρας»;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αριστερού πελατειασμού»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ευκαιρία να μετεξελιχθεί σε ένα δημοκρατικό αριστερό κόμμα και όχι ένα κόμμα αριστερού πελατειασμού ή ενός κόμματος που βλέπει καθεστωτικά τον ρόλο του. Θα μπορούσε να διαπραγματευτεί σοβαρά στην αρχή και να μην φτάσουμε να πληρώνουμε αντί του ένα, ενάμιση πόσο ήταν του μέιλ του κ. Χαρδούβελη δις ο ελληνικός λαός να φτάνουμε στα, πόσο είναι το πρόγραμμα 90 τόσα δις νέο πρόγραμμα, και με μέτρα πολύ σκληρά και πολλά, αλλά θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό κόμμα» ανέφερε για τα γεγονότα του 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.
«Ο Βαρουφάκης δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλός του. Είχε συμμετάσχει σε κάποιες επιτροπές του ΠΑΣΟΚ, όταν είχαν δημιουργήσει το οικονομικό πρόγραμμα, αλλά σε αυτή ήταν κοντά 200 άτομα. Άλλωστε οι θέσεις του Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση το περασμένο έτος ήταν εκτός πραγματικότητας» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην Έλενα Παναρίτη, αλλά και τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ: «Καταρχήν δεν ήταν οι διαπραγματευτές που είχα με την ΕΕ. Ο καθένας έχει την αξία του. Δεν ήξεραν την Ευρώπη, αυτά τα πρόσωπα τα οποία λέτε, την λειτουργία της Ευρώπης. Ιδιαίτερα ο κ. Γκάλμπρεθ για να πούμε, συμπαθής, έχει πολύ σημαντικό συγγραφικό έργο, έχει προοδευτικές σκέψεις, δεν γνώριζε ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις συγκυρίες, ούτε τις δυναμικές μέσα στην ΕΕ και πώς λειτουργούσαν αυτοί οι σχηματισμοί. Θα έλεγα το ίδιο και ο κ. Βαρουφάκης. Είχε κάποιες ιδέες γύρω από το θέμα της Ευρώπης που ήταν εκτός πραγματικότητας».
Σε ότι αφορά το κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά για την κεντροαριστερά ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ υπογράμμισε: «Η συζήτηση δεν προχωρά όπως θα έπρεπε. Πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης, βγήκε και είπε ότι μπορεί να φλερτάρω και με τον κ. Μητσοτάκη για συνεργασία αύριο στην κυβέρνηση του. Δηλαδή ξεκινάμε διάλογο για την κεντροαριστερά και την ίδια στιγμή λέμε ότι μπορούμε να μπούμε και να συνεργαστούμε με τη δεξιά. Το να πούμε ότι βρισκόμαστε απλώς για να δούμε πως θα αυξήσουμε κάποιους ψήφους, θα μοιράσουμε κάποιες θέσεις, θα πάμε καλύτερα στις εκλογές, δεν μ’ ενδιαφέρει. Και δεν νομίζω να ενδιαφέρει και τον κόσμο» και συμπλήρωσε: «Και πρωτοβουλίες θα πάρω και μην ξεχνάτε εγώ έχω πέραν μιας ιστορικής υποχρέωσης απέναντι στον ευρύτερο χώρο της παράταξης διότι είμαι ένα στέλεχος αυτού του χώρου όλη μου τη ζωή, τυχαίνει και ο πρόεδρος ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ να είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου αλλά είμαι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς».
Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της προσφυγικής κρίσης: «Ο πρόσφυγας και εγώ έχω ζήσει την προσφυγιά, ξέρω τι είναι, δεν πήγα με βάρκα βέβαια, αλλά έζησα την εξορία, ο πατέρας μου δυο φορές, ο παππούς μου έξι. Ξέρω τι σημαίνει εξορία και θα έλεγα πολλοί στην Ελλάδα ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά. Ο πρόσφυγας στην Ελλάδα είναι εν δυνάμει δύναμη αλλαγής για τη χώρα του. Είναι όμως και εν δυνάμει και ένας ο οποίος είτε θα παθητικοποιηθεί, είτε θα ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως είδαμε με κάποιους τζιχαντιστές. Είναι μια σημαντική ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους».
Πηγή: newsbeast.gr
loading...
}, 10);