loading...

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τα μυστικά που δεν θέλει να μάθετε η βιομηχανία των fast food.

ΔΥΣΠΕΠΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ Αυτά που θα σας αποκαλύψουμε θα δυσκολευθείτε να τα «καταπιείτε».

ΤΑ MCDONALD’S ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Στις ΗΠΑ τα McDonald’s παραδέχονται ότι χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σε κάποια από τα πιάτα τους και ειδικά «προϊόντα που προέρχονται από το καλαμπόκι, τη σόγια και το λάδι canola.” Στην Αγγλία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν χρησιμοποιεί ΓΤ προϊόντα καθώς και στη Γαλλία και τη Ρωσία όπου τα εν λόγω τρόφιμα έχουν απαγορευθεί.
ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΝΑ BURGER;
Σύμφωνα με το βιβλίο του Eric Schlosser που κυκλοφόρησε το 2001, «Το έθνος των Fast Food» ένα κλασικό μπέργκερ από fast food μπορεί να περιέχει κρέας από δεκάδες ή και εκατοντάδες μοσχάρια αυξάνοντας τον κίνδυνο να μπουν στην τροφική αλυσίδα παθογόνα όπως ο E. coli.
ΟΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΥΓΙΕΙΝΕΣ
Το 2012, ένας πρώην εργαζόμενος στα McDonald’s δημοσίευσε στο Reddit ότι τα πιο υγιεινά γεύματα όπως το ψητό κοτόπουλο παραδείγματος χάρη δεν έχουν μεγάλη ζήτηση και γι’ αυτό το λόγο μπορεί να παραμείνουν εκτεθειμένα στο θερμοθάλαμο επί ώρες. Εάν αυτό δεν αρκεί για να σας σοκάρει ίσως θα έπρεπε να προσθέσουμε ότι το «υγιεινό» ψητό κοτόπουλο αλείφεται με βούτυρο ή λάδι για να μην κολλάει στη ψηστιέρα και για να έχει καλύτερη γεύση.
ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΣΑΛΑΤΑ ΕΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΙΤΑ
ΟΙ σαλάτες μπορεί να έχουν όσες θερμίδες έχει κι ένα μπέργκερ. Για παράδειγμα η σαλάτα με κοτόπουλο και μπέικον του McDonald’s στην Αγγλία περιέχει 302 θερμίδες και 15 γρ. λίπος, περισσότερο δηλαδή από ένα τσιζμπέργκερ (301 θερμίδες και 12 γρ. λίπος). Στις ΗΠΑ μια σαλάτα με κοτόπουλο περιέχει 310 θερμίδες και 14γρ. λίπος, 40 μόνο θερμίδες και 1 γρ. λίπος λιγότερο από ένα μπέργκερ με σος μπάρμπεκιου.
ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ…
Τα σάντουιτς μπορεί να περιέχουν εξίσουν πολλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη όσο τα μπέργκερ και οι πατάτες μαζί. Ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και μπέικον για παράδειγμα περιέχει 610 θερμίδες και 30 γρ. λίπος, περίπου όσο ένα μπέργκερ και μια μεσαία μερίδα πατάτες (640 θερμίδες και 27 γρ. λίπος).
…ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΤΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ
Στις ΗΠΑ, η μεγάλη πίτσα meat lover του Pizza Hut περιέχει 450 θερμίδες και 26 γρ. λίπος το κομμάτι, με άλλα λόγια κάθε πίτσα έχει 3.600 θερμίδες και 208 γρ. λίπος! Η ίδια πίτσα με βάση thin ‘n’ crispy είναι λίγο καλύτερη αλλά και πάλι περιέχει 1.280 θερμίδες και 72 γρ. λίπος.
ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΟΥΡΑ ΤΟΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΟ
Η καλύτερη ώρα για να παραγγείλετε από fast food είναι μεταξύ 11 π.μ. και 1 μ.μ. ή 6μ.μ. και 8μ.μ. Τις ώρες αιχμής είναι πιθανότερο να φάτε φρέσκο φαγητό για ευνόητους λόγους.
ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΨΗΣΤΙΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ
Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε ένα μπέργκερ που υποτίθεται ότι ψήνεται στη σχάρα αλλά εσείς παρατηρήσατε ότι στην πραγματικότητα ψήνεται σε μια επίπεδη εστία; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Food Republic τα σημάδια της σχάρας δεν είναι αληθινά, ζωγραφίζονται με το χέρι με ειδική βαφή για τρόφιμα πριν το ψήσιμο.
ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΑΛΑΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Εάν σας αρέσουν οι φρέσκιες τηγανιτές πατάτες, ζητήστε να σας δώσουν ανάλατες. Επειδή οι πατάτες αλατίζονται μόλις ψηθούν θα αναγκαστούν να φτιάξουν φρέσκιες. Στη συνέχεια μπορείτε να προσθέσετε εσείς το αλάτι ή το πιπέρι που θέλετε.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ
Αυτά τα ζουμερά και πλούσια μπέργκερ βρίσκονται εκεί μόνο για διαφημιστικούς λόγους. Προκειμένου να φαίνονται τόσο θελκτικά οι ειδικοί χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα όπως ξυλάκια από σουβλάκια για να στέκονται πιο όρθια και το σουσάμι στη σωστή θέση κολλημένο με τσιμπιδάκι.
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΟ DRIVE THRU ΓΙΑ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Η πολιτική των εστιατορίων αυτών απαιτεί τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση των πελατών που περνούν από το drive-thru, συνήθως μέσα σε δύο λεπτά.
ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
Το 2013, η εφημερίδα Guardian στην Αγγλία ανέφερε ότι το 90% των εργαζομένων στα McDonald’s υπογράφουν συμβάσεις που εξυπηρετούν τον εργοδότη προσφέροντας ευελιξία ωραρίου και καμία εξασφάλιση για τον εργαζόμενο. Στις ΗΠΑ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Fast Food Forward που μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων σε χώρους εστίασης τον Απρίλιο του 2013 ανέφερε ότι περίπου το 84% των εργαζομένων σε αλυσίδες fast food στη Νέα Υόρκη πληρώνονται με λιγότερα από το νόμιμο ελάχιστο.
ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ
Σύμφωνα με άρθρο στο Forbes πολλές αλυσίδες fast food προσθέτουν διάφορα πρόσθετα ακόμα και στα πιο απλά συστατικά. Το χειρότερο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι ένα αθώο φαινομενικά αυγό σε σάντουιτς όπου εκεί μαζί με το ολόκληρο αυγό χρησιμοποιείται και ένα «μείγμα αυγού» που περιέχει πολλές χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης και συντηρητικά όπως η προπυλενογλυκόλη,
που τη χρησιμοποιούμε και στα αντιψυκτικά και στα αποσμητικά.
ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΕΓΕΘΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΟΥΠΕΡ
Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι κερδίζετε χρήματα όταν επιλέγετε τη μεγάλη μερίδα αλλά οι μεγαλύτερες ποσότητες δεν κοστίζουν και τίποτα το σημαντικό στις εταιρείες έτοιμου φαγητού. Εμάς όμως μας στοιχίζει στην υγεία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχής Βιολογικών Τροφίμων, τα τελευταία 40 χρόνια οι ποσότητες των αναψυκτικών έχουν μεγαλώσει από τα 200 γρ. στα 900 και οι τηγανιτές πατάτες έχουν τριπλασιαστεί φθάνοντας τα 150 γρ. Την ίδια περίοδο ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες έχουν αυξηθεί δραματικά.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ ΧΥΜΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ
Το 2013, στην αμερικανική εκπομπή του Dr Oz αναφέρθηκε ότι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα εστιατόριο είναι τα μηχανήματα που διανέμουν χύμα αναψυκτικά. Γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Dr Sean O’Keefe ο οποίος συμφώνησε ότι τα βακτήρια και τα μικρόβια αναπτύσσονται σε περιβάλλον πλούσιο σε ζάχαρη, πάγο και αέρα. Και μόνο αυτό καθιστά τα μηχανήματα αυτά, τα οποία δεν καθαρίζονται εύκολα, εστίες μολύνσεων.
ΜΗΝ ΕΙΣΤΕ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ
Το 2013, στην αμερικανική εκπομπή του Dr Oz μάθαμε επίσης ότι τα μηχανήματα και οι συσκευές στα εστιατόρια αυτά καθαρίζονται με ισχυρότατα χημικά καθαριστικά τα οποία παραμένουν εκεί και τα οποία ενδεχομένως να περιλαμβάνονται στο πρωϊνό σας.
ΟΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΤΟΥ MCDONALD’S ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΣΩΣΤΑ;
Λάθος, λέει η ιστοσελίδα CNBC και εξηγεί ότι περιέχουν περίπου 19 συστατικά όπως ένα χημικό για να μη φουσκώνει και πιτσιλάει το λάδι στη φριτέζα, δεξτρόζη (ένα είδος ζάχαρης) και πυροφωσφορικό οξύ νατρίου το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονές στο σώμα.
ΚΑΘΕ ΘΕΡΜΙΔΑ ΜΕΤΡΑΕΙ
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2013 που δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό ένα μέσο γεύμα για ενήλικες περιέχει περίπου 836 θερμίδες. Αυτό είναι περίπου 175 περισσότερες θερμίδες από όσες πίστευαν οι ίδιοι οι ενήλικες ότι κατανάλωναν. Οι έφηβοι τείνουν να πέφτουν ακόμη πιο έξω, καθώς όταν ρωτήθηκαν ανακάλυψαν ότι πίστευαν ότι το γεύμα τους περιείχε 259 θερμίδες λιγότερες από ότι στην πραγματικότητα. Οι άνδρες θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες 2.000.
ΟΙ TOP ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΠΙΤΣΑΣ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
Σε άρθρο του περιοδικού Men’s Health το 2010 αναφέρθηκε ότι η εταιρεία Leprino Foods, η οποία προμηθεύει τυρί στο Pizza Hut και στα Domino’s, “πρέπει να αγοράσει το 5 με 7 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής γάλακτος της Αμερικής για τη μοτσαρέλα που χρειάζεται» να πουλήσει στις εταιρείες αυτές, πράγμα που σημαίνει ότι «μία στις 20 αγελάδες στην Αμερική πρέπει να παράγει γάλα αποκλειστικά για τη μοτσαρέλα του Leprino”. Με αυτό τον τρόπο «οι παραγωγοί γάλακτος βρίσκονται κολλημένοι στον τοίχο».
Η ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ…
Η μέση προτεινόμενη κατανάλωση ζάχαρης για τους ενήλικες είναι τα 37,9 γρ. (περίπου 9 κουταλάκια) για τους άντρες και 25 γρ. (6 κουταλάκια) για τις γυναίκες. Το milkshake φράουλα του McDonald’s στις ΗΠΑ περιέχει 79 γρ. ζάχαρη, σχεδόν 20 κουταλάκια, σχεδόν η διπλάσια ποσότητα από την προτεινόμενη.
…ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΜΥΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΖΑΧΑΡΗ
Ακόμη και οι αλμυρές επιλογές περιέχουν ζάχαρη. Ένα μπέργκερ των McDonald’s με τυρί περιέχει 10 γρ. ζάχαρη, η σαλάτα με κοτόπουλο περιέχει 12 γρ. ζάχαρη. Το δε πρωϊνό εάν επιλέξετε κάτι «υγιεινό» όπως βρώμη με φρούτα παραδείγματος χάρη τότε θα καταναλώσετε μαζί και 32 γρ. (8 κουταλάκια) ζάχαρη.
ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΕΣ FAST FOOD ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…
Οι έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες ξεκινούν από την παιδική ηλικία κι ότι τα παιδιά βομβαρδίζονται με διαφημίσεις από αλυσίδες fast food από μικρή ηλικία ακόμη παρά τις όποιες εκστρατείες ενημέρωσης που προσπαθούν να το καταπολεμήσουν αυτό. Στις ΗΠΑ το 10% των παραγγελιών είναι παιδικά γεύματα ενώ η εταιρεία επωφελείται κι από αυτά που παραγγέλνουν οι γονείς. Σύμφωνα με έκθεση της Technomic το 80-87% των παιδιών χαίρεται όταν παίρνει δωράκι με το φαγητό του, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του κόλπου αυτού.
…ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΗ ΖΑΧΑΡΗ
Η μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα ζάχαρης σε ημερήσια βάση για τα παιδιά είναι 3 με 6 κουταλάκια του γλυκού και για τους έφηβους 8. Παρόλα αυτά ένα Happy Meal με τσιζμπέργκερ, μια μικρή μερίδα πατάτες και μια μικρή κόκα κόλα περιέχουν 11,5 κουταλάκια ζαχαρη. Ακόμη κι εάν δεν πάρετε αναψυκτικό και επιλέξετε άπαχο γάλα το γεύμα αυτό εξακολουθεί να περιέχει σχεδόν 5 κουταλάκια ζάχαρη. Ένα μικρό milkshake σοκολάτα περιέχει πολύ περισσότερη ζάχαρη από την επιτρεπόμενη για τα παιδιά.
ΘΑ ΠΑΤΕ KFC; ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ;
Σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του BBC που προβλήθηκε το 2015 το γνωστό μας KFC άφηνε κομματάκια κοτόπουλου επί πέντε ημέρες μέσα στη σάλτσα. Αφού χρησιμοποιηθεί το ίδιο κραμβέλαιο πέντε φορές για το τηγάνι στη συνέχεια τα υπολείμματα από το κοτόπουλο που μένουν στη φριτέζα προστίθενται στη σάλτσα.
ΒΡΩΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΒΡΩΜΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ
Τα περισσότερα εστιατόρια fast food είναι franchise γεγονός το οποίο σημαίνει ότι διαφέρουν σημαντικά σε προσωπικό και καθαριότητα. Εάν επισκεφθείτε την τουαλέτα και δείτε ότι δεν είναι καθαρή τότε μην περιμένετε κάτι διαφορετικό στις κουζίνες.
ΤΑ FAST FOOD ΠΕΤΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που πραγματοποιήθηκε το 2005, τα fast food πετούν το 9,55% του φαγητού σε σύγκριση με το 3,11% άλλων εστιατορίων. Η ιστοσελίδα End Food Waste Now αναφέρει ότι κάθε μέρα πετιούνται τόνοι τρόφιμα από τις αλυσίδες fast food στις ΗΠΑ.
Facebook Twitter Google+ 
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...