Με πλειοψηφία αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ να απαλλάξει τον κ. Σταύρο Ψυχάρη από την διαδικασία της προφορικής εξέτασης λόγω αδυναμίας προφορικής επικοινωνίας που προκαλούν προβλήματα της υγείας του.
Ο γνωστός εκδότης παρέστη στην συνεδρίαση και εξέφρασε την επιθυμία του να εξεταστεί. Παράλληλα κατέθεσε μια επιστολή με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε στην Βουλή, παρά τα προβλήματα της υγείας του και ένα εισαγωγικό σημείωμα που υπογραμμίζει ότι έχει το δικαίωμα της σιωπής για ζητήματα που αφορούν δάνεια του Τηλέτυπου καθώς εναντίον του έχει ήδη ασκηθεί σχετική δίωξη.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν από δύο ημέρες με άλλη γραπτή επιστολή που συνοδευόταν από ιατρική γνωμάτευση ενημέρωνε τον πρόεδρο της εξεταστικής Σωκράτη Φάμελλο ότι δεν δύναται να παραστεί καθώς προβλήματα υγείας καθιστούν αδύνατη την προφορική επικοινωνία.
Ωστόσο ένα 24ωρο μετά ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι θα εμφανιστεί κανονικά στην Βουλή.
Ο ίδιος με την σημερινή του επιστολή υποστηρίζει ότι άλλαξε την αρχική του απόφαση αναφέροντας: «είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή αι να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας. Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των άπιστων Θωμάδων». Άφησε δε «αιχμές» για την διαρροή της αρχικής του επιστολής που περιείχε προσωπικά δεδομένα στο προεδρείο της επιτροπής.
Από την πλευρά της επιτροπής ο κ. Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε απευθυνόμενος στον κ. Ψυχάρη: «Το σύνολο της επιστολή σας και η γνωμάτευση του γιατρού δεν διέρρευσε. Προστατεύτηκε και δεν αναγνώστηκε η ασθένειά σας. Αυτό που είπα είναι ότι η κατάσταση της υγεία σας δημιουργεί αδυναμία επικοινωνίας. Καμία επιβουλή εναντίον σας. Δεν προέκυπτε από κανένα έγγραφο οποιαδήποτε αναβολή της εξέτασή σας. Δεν το φανταστήκαμε αλλά δεν το ζητήσαμε. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε κανένα αλλά να διαπιστώσουμε την αλήθεια.
Σας ρωτώ. Είστε ικανός να απαντήσετε; Ο γιατρός σας ή εσείς έχετε δίκιο; Κρίνω ότι δεν μπορείτε να εξεταστείτε. Εχετε συμβουλευτεί το γιατρό σας για την παρουσία σας; Εμείς έχουμε εναλλακτική να καλέσουμε άλλο μάρτυρα».
Στ. Ψυχάρης: θα εξεταστώ. Θα συνεχίσουμε.
Σπ. Λάππας (ΣΥΡΙΖΑ) : αυτό που ζητά ο κ. Ψυχάρης δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή οι γραπτές ερωταποκρίσεις. Η διαδικασία δεν εξαρτάται από την βούληση του μάρτυρα αλλά από την ικανότητά του να εξεταστεί.
Μ. Βορίδης: να απαλλάξουμε τον κ. Ψυχάρη από την διαδικασία λόγω της υγείας του
Ηλ. Κασιδιάρη να εξεταστεί ο μάρτυρας. Παίζει θάτρο.
Αν. Λοβέρδος: ένας μάρτυρας μπορεί να παράσχει γραπτώς συμπληρωματικές εξηγήσεις διευκρινιστικού χαρακτήρα. είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τις ανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα και να μην είμαστε βασανιστικοί και να μην υπερβαίνουμε τα όρια πολιτικής σύγκρουσης και αναμέτρησης. Υπάρχει ένα θέμα που προκύπτει από τις πρώτες απαντήσεις του κ. Ψυχάρης. Ο μάρτυρας δεν μπορεί να εξεταστεί
Δ. Καμμένος: έχουμε γραπτή δήλωση του κ. Ψυχάρη ότι αδυνατεί να παραστεί ας μας εξηγήσει σήμερα γιατί τελικά άλλαξε την απόφασή του. Έρχεται σε αντίθεση η επιστολή του με την παρουσία του εδώ.
Λάππας: πρέπει να σεβαστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο μάρτυρας δεν μπορεί να εξεταστεί.
Ν.Νικολόπουλος: αυτό που θα γίνει σε λίγο ας γίνει από την αρχή. Κανείς δεν θα εξετάσει ένα μάρτυρα παρά την θέλησή του. Η θέλησή του όμως τον έφερε μπροστά μας. Είπε εγώ θέλω να έρθω να σας απαντήσω. Εμείς των βασανίζουμε το μάρτυρα; Αποχωρώ
Σ. Φάμελλος: Εκτιμούμε την παρουσία σας. Όμως τιμούμε και την εντολή της Βουλής για να πάρουμε απαντήσεις. Οι επιστολές σας μας διακόπτουν οποιαδήποτε πρόσβαση σε πληροφορίες. Αναφορικά με τα σχόλια που γράφηκαν στο Τυπο σας λεω ότι πέσατε και εσείς θύμα κακής δημοσιογραφίας όπως πολλοί που ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα.
Η δήλωση του Σταύρου Ψυχάρη
Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΟΛ εξηγεί στην Επιτροπή γιατί προσήλθε για να καταθέσει:
«Καλημέρα σας.
Ονομάζομαι Σταύρος Ψυχάρης, δημοσιογράφος για περισσότερο από 50 χρόνια (από το 1963). Διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα» και Πρόεδρος του Δ.Σ.του ΔΟΛ τα τελευταία 20 χρόνια. Ανέλαβα τη γενική διεύθυνση του μεγαλυτέρου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας μετά το θάνατο του Χρήστου Δ. Λαμπράκη τον Δεκέμβριο του 2009.
Ευρίσκομαι εδώ ενώπιόν σας με πρόσκληση που μου απηύθυνε η Επιτροπή σας και αφού μεσολάβησαν δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα. Θα σας τα αφηγηθώ όλα, τόσο τα κακά όσο και τα καλά. Τα κακά νέα είναι ότι όσοι προσκαίρως ήλπιζαν σε αίσιο γι’ αυτούς τερματισμό του βίου μου απατήθηκαν. Τα καλά νέα επιβεβαίωσαν την εκτίμηση ότι είμαι τυχερός: όχι μόνον έχω από ετών δαμάσει μια ήπια μορφή πάρκινσον αλλά ενάμιση χρόνο μετά την εγχείρηση καρδιάς (αλλαγή βαλβίδας) η υγεία μου είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Η εγχείρηση έγινε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και έμεινε άγνωστη έως τα σήμερα. Τη φέρνω σήμερα στο φως της δημοσιότητας εις πείσμα όσων ήλπιζαν ξαφνικά να απαλλαγούν από εμέ. Την προσμονή αρκετών φανέρωσε η προθυμία ορισμένων μόλις έγινε γνωστή η χρονία νόσος μου. Το έμαθαν προφανώς από διαρροή από τη Βουλή. Μερικοί μάλιστα επεδόθησαν σε δηλητηριώδεις φήμες ότι ο Ψυχάρης απέδρα (και συνεπώς ένας λιγότερο ενοχλητικός στην πολιτική σκηνή).
Είχα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και της Επιτροπής να αναβληθεί η εμφάνισή μου στην Επιτροπή και να βρεθεί ένας άλλος τρόπος εξετάσεώς μου διότι έχω προφανή δυσχέρεια μακράς συνομιλίας.
Οι καλοθελητές άρχισαν να με περιγράφουν στο διαδίκτυο ως μέλλοντα μακαρίτη. Κατόπιν αυτού θεώρησα υποχρέωσή μου να εμφανιστώ προς χάριν των απίστων Θωμάδων. Θα μπορούσα αν ήθελα και μόνο λόγω της κατάστασης της καρδιάς μου να τερματίσω τις προσδοκίες εκείνων που άλλα έχουν στο μυαλό τους.
Είμαι εδώ ενώπιον σας για να απαντήσω σε οποιαδήποτε νόμιμη ερώτηση. Διότι σήμερα μπορώ να απαντήσω μόνο μέσα στα όρια του νόμου. Στον Πρόεδρο της παρούσης Επιτροπής παραδίδω την επιστολή η οποία επισυνάπτεται προς κοινοποίηση όπου δει».
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου