Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για γεωτρήσεις και το θαλάσσιο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελούν επανάληψη γνωστών απαράδεκτων και νομικά αβάσιμων θέσεων της Τουρκίας και έκφραση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής της στάσης, σύμφωνα με το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του, το Υπ. Εξωτερικών στη Λευκωσία αναφέρει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκεί πλήρως, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας της, όπως αυτά διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία» προστίθεται «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο. Αν η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα αυτά, δεν έχει παρά να προσφύγει ειρηνικά στα προβλεπόμενα διεθνή ένδικα μέσα».
Όπως σημειώνει η Λευκωσία «το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί από σημαντικότατες πετρελαϊκές εταιρείες για τα προς αδειοδότηση τεμάχια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης, συμπεριλαμβανομένου του Τεμαχίου 6, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση στις τουρκικές διεκδικήσεις».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνεται, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, ειδικά των υδρογονανθράκων της, για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας του συνόλου του κυπριακού λαού, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος ολόκληρος ο κυπριακός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τον πλούτο αυτό. Επομένως, η Τουρκία δεν έχει παρά να συνεργαστεί και να συνεισφέρει στην επίτευξη λύσης του προβλήματος».
Αναφέρει, τέλος, ότι η Τουρκία θα πρέπει, να συνειδητοποιήσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι διατεθειμένη να αναστείλει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ότι ο συνεχιζόμενος διάλογος για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται, με οποιοδήποτε τρόπο, με την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών.
Δεν συζητούν αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων
Δεν συζητούν αλλαγή του συστήματος εγγυήσεων
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε πως οι εγγυήσεις δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού. Ως γνωστό οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου με βάση το Σύνταγμα του 1960 είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρούν αναχρονιστική την ύπαρξη εγγυήσεων για ένα κράτος της ΕΕ και την θέση αυτή στηρίζει και η Βρετανία.
Ο κ. Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η πλευρά που επιθυμεί περισσότερο την επίλυση του Κυπριακού είναι η τουρκοκυπριακή και ο λόγος είναι επειδή ο τουρκοκυπριακός «λαός», για χρόνια, υφίσταται αδικίες και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» εκμεταλλεύεται όλες τις πηγές του νησιού. Για τη λύση, είπε, προβλέπεται ένα μοντέλο ομοσπονδίας στο οποίο θα κυριαρχεί η ισότητα και η δικαιοσύνη, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται σαν να είναι η μόνη κυρίαρχη στο νησί και σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην ΕΕ όσο και σ’ άλλες πλατφόρμες.
Πρόσθεσε ότι οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που πρέπει να προετοιμαστούν ουσιαστικά για τη λύση και έστειλε ένα μήνυμα στη «νότια» Κύπρο. «Αντί κάθε τρεις και λίγο να στριμώχνει τους Τουρκοκύπριους, ας αναφέρει τι και μέχρι πού προτίθεται να μοιραστεί μαζί τους». Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ο «πρόεδρος» Ακιντζί πρέπει να αναλάβει ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες, ενώ για τις εγγυήσεις δήλωσε ότι «δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσής τους. Δηλαδή, όποιες και να είναι οι συνθήκες, η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι παρούσα για να διασφαλίζει την ασφάλεια των εκεί αδελφών μας».
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου