loading...

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν – Ακούει ο κύριος Φίλης;

Την έντονη δυσαρέσκεια τους εκφράζουν οι Σύροι πρόσφυγες που ευρίσκονται στην χώρα μας εδώ και πολλούς μήνες,  από τις συνθήκες διαβίωσης , ενώ δηλώνουν απεγνωσμένα ότι θέλουν να φύγουν.   
Ενώ κάποιοι υπουργοί, την ίδια περίοδο,  βιάζονται να τους εντάξουν στην ελληνική κοινωνία με το ζόρι , όπως ο υπουργός Παιδείας και πολλοί άλλοι .
Καλό θα ήταν να ρωτήσουν τους ίδιους τους δυστυχισμένους ανθρώπους και μετά να εξαγγείλουν μέτρα για ένταξη των παιδιών τους στα σχολεία και άλλα .
«Με αυτό το ρυθμό θα είμαστε εδώ για πολλά χρόνια. Μερικές φορές, θέλω μόνο να πάρω το χέρι της συζύγου μου και να πηδήξω  στη θάλασσα», δήλωσε Σύρος πρόσφυγας για  την κατάσταση διαβίωσης του, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Αν ο Μουσταφά γνώριζε τι θα ήταν να ζει  σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην ελληνική πρωτεύουσα, ο ίδιος ποτέ δεν θα άφηνε  την Συρία.
Οι τέσσερις μήνες της ζωής σε μια  σκηνή στο λιμάνι του Πειραιά στην Αθήνα, περιμένοντας την αίτηση ασύλου του προς επεξεργασία προέτρεψε τον  Μουσταφά να γυρίσει  στο  Χαλέπι.
«Οπουδήποτε. Οτιδήποτε είναι καλύτερο από αυτό», είπε καθώς κυλούσε    ένα δάκρυ κυλούσε στο μάγουλό του, αναφέρει το ισραηλινό ρεπορτάζ.
Αυτό αποδεικνύει ότι  κάποιοι δούλεψαν ψιλό γαζί πολλές χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους σε μια διατεταγμένη αποστολή να «γεμίσουν» την ΕΕ με μουσουλμάνους.  
Ο  Μουσταφά, ο οποίος όπως και πολλοί αιτούντες ασύλου αρνήθηκαν να δώσουν  το πλήρες όνομά τους, μοιάζει πολύ μεγαλύτερος ηλικιακά από την πραγματική ηλικία του,  όπως και η σύζυγός του Nadia, 37 ετών η οποία  κάθεται δίπλα του ιδρωμένη  και στριμωγμένη στη μικρή σκηνή τους. Έξω η θερμοκρασία ανεβαίνει σε περισσότερο από 35 βαθμούς Κελσίου .
Το ζευγάρι άφησε το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του πίσω στη Συρία, εκτός από τους γονείς του Μουσταφά οι οποίοι είναι  σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Τουρκία, για να έλθει στην Ευρώπη.
«Δεν πίστευα ότι θα ήμασταν εδώ  τόσο καιρό, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο  για την  πρώτη συνέντευξη μας», είπε ο Μουσταφά στο  Reuters.
Από το 2015, η Ελλάδα υπήρξε το κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους  συγκρούσεις και την φτώχεια στην Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.
Η συμφωνία της  Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Τουρκία έχει βοηθήσει να ανακοπεί η ροή των μεταναστών καθιστώντας το Αιγαίο ασφαλές αλλά πολλοί εξακολουθούν να περνούν  απέναντι.
Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ελλάδα διασχίζοντας τη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος, σχεδόν οι μισοί από αυτούς από τη Συρία, σύμφωνα με το πρακτορείο προσφύγων U.N. UNHCR. Η πλειοψηφία των νέων αφίξεων έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην ΕΕ.
Για να λάβουν άσυλο στην Ευρώπη οι μετανάστες στην Ελλάδα,  θα πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία μέσω της EASO, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.
Αυτό συνεπάγεται μια ελάχιστο περίοδο με  δύο συνεντεύξεις στην Ελλάδα, οι οποίες να εκτείνονται  σε αρκετές εβδομάδες ή μήνες, και στη συνέχεια, τουλάχιστον δύο επιπλέον συνεντεύξεις στη χώρα της μετεγκατάστασης.
«Ο χρόνος που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης μετεγκατάστασης στην Ελλάδα αλλά και αλλού , εξαρτάται πραγματικά από το κράτος μέλος. Μερικά είναι σχετικά γρήγορα και κάποια άλλα δεν είναι,» είπε Γιώτα Περιστέρη, η οποία  εργάζεται στην  ελληνική υπηρεσία ασύλου.
Όταν οι μετανάστες φτάνουν στα ελληνικά νησιά όπως η Σάμος ή Λέσβο αναμένουν  την πρόσκληση για την πρώτη συνέντευξη  τους, ενώ θα πρέπει να πληρώσουν το πλοίο για την Αθήνα. Το ταξίδι είναι συχνά πολύ ακριβό  για τις οικογένειες που έχουν  τις οικονομίες μιας ζωής για να ζήσουν στην  Ευρώπη.
Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να βρει κάποιον  τρόπο να ενημερώσει  τους   χιλιάδες πρόσφυγες  στα τουρκικά παράλια ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα εμφανίζουν οι δουλέμποροι , αποτρέποντας πολλούς από το να έρθουν στην Ελλάδα, άσχετα με το τι απειλεί ο Ερντογάν.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...