loading...

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Γαλλία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην «Ζούγκλα του Καλαί» από τους μετανάστες.

«Ζούγκλα» του Καλαί ονομάζουν οι Γάλλοι τον προσφυγικό καταυλισμό έξω από το ομώνυμο λιμάνι, στο οποίο η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου και θυμίζει όλο και περισσότερο την Ειδομένη.
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν εκεί. Η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle oι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το λιμάνι του Καλαί, όπου βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός είναι εξαγριωμένοι. Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται και κατασκηνώνουν όπου βρουν, πρόκειται για μια γαλλική εκδοχή της Ειδομένης.
Κυρίως για τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπόρευμα από το Καλαί στη Μ. Βρετανία η δουλειά τους έχει δυσκολέψει.«Οι πρόσφυγες σταματούν τους οδηγούς μας κάθε βράδυ», λέει ο Σεμπάστιαν Ριβέρα από την Ένωση Οδηγών του Καλέ. «Μπλοκάρουν τους δρόμους προς το λιμάνι με σαμπρέλες ή κορμούς δένδρων. Καμιά φορά τους βάζουν και φωτιά. Όταν σταματήσει το φορτηγό απειλούν τον οδηγό. Επιχειρούν να μπουν στο χώρο με το φορτίο, ανακατεύουν το εμπόρευμα με στόχο να κρυφτούν. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου».
Την ίδια άποψη έχουν οι κάτοικοι αλλά και όσοι ταξιδεύουν επαγγελματικά μέσω του Καλαί. Συχνά γίνονται διαδηλώσεις για να κατεδαφιστεί αυτό που ονομάζεται ζούγκλα του Καλέ με ανθρώπινες αλυσίδες που φτάνουν μέχρι το λιμάνι και με με μπλόκα στους δρόμους. 
Το ίδιο εξαγριωμένος είναι και ο αγρότης Ξαβιέ Φοσέ. Το χωράφι του βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο. Όπως διηγείται, οι πρόσφυγες έρχονται τη νύχτα και κρύβονται για να μην τους συλλάβει η αστυνομία. Οι ζημιές που υφίσταται είναι της τάξης των πολλών χιλιάδων ευρώ. Αρχές του χρόνου η γαλλική κυβέρνηση κατεδάφισε το νότιο τμήμα του καταυλισμού χωρίς όμως να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών, αντίθετα έγιναν περισσότεροι. 6.900 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ζουν στο βόρειο τμήμα του καταυλισμού, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για πάνω από 9000. Κάθε μέρα έρχονται άλλοι 100.
Για πολλούς ο προορισμός δεν είναι πια η Βρετανία, αλλά η Γαλλία. Θέλουν να μείνουν εκεί και ελπίζουν ότι στο Καλαί θα βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από ότι στο Παρίσι ή σε άλλες γαλλικές πόλεις. Η δήμαρχος του Καλέ Ματάσα Μπουσάρ από το συντηρητικό κόμμα θέλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. «Η οικονομία μας πλήττεται», λέει. «Οι άνδρες ασφαλείας έχουν φτάσει στα όριά τους. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε δεσμευτικές αποφάσεις για την κατεδάφιση ολόκληρου του βόρειου τμήματος του καταυλισμού».
Την υπόσχεση έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ, πριν μια εβδομάδα όταν επισκέφθηκε το Καλέ. Εξήγγειλε ως πρώτο βήμα τη δημιουργία μέχρι τέλος του χρόνου 8.000 νέων θέσεων διαμονής σε ολόκληρη τη Γαλλία και την ενίσχυση της ασφάλειας με την αποστολή 200 αστυνομικών. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν φτάνουν.
«Ζητώ από τον κ. Καζενέβ συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατεδάφιση του καταυλισμού», δηλώνει ο Φρεντερίκ βαν Γκανζμπέκ, πρόεδρος ένωσης επιχειρηματιών. «Όσο καιρό δεν γίνεται, θα παραμείνουμε στις επάλξεις».
loading...
}, 10);