loading...

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

«ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»: Οι προβλέψεις της Deutsche Bank στην περίπτωση που ο Σόϊμπλε διαδεχθεί τη Μέρκελ.

Επιζήμια για την Ελλάδα και τη Βρετανία χαρακτηρίζεται σε έκθεση της Deutsche Bank η πιθανότητα η Άνγκελα Μέρκελ να μην θέσει το 2017 υποψηφιότητα για την Καγκελαρία.
H Καγκελάριος της Γερμανίας αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις τις προθέσεις της στη συνάντηση κορυφής του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου.
Έτσι σε περίπτωση που η Μέρκελ δεν «κατέβει» στις εκλογές, τότε επικρατέστερος διάδοχος θεωρείται ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όπως επισημαίνει η Deutsche Bank ο διάδοχός της είτε θα υιοθετήσει πιο σκληρή στάση είτε δεν θα έχει το «βάρος» να συνεχίσει τη ρεαλιστική πολιτική της Μέρκελ στην Ευρωζώνη.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι μια διαδοχή από τον Σόιμπλε θα έχει τρεις επιπτώσεις στην Ευρώπη. Η πρώτη αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα υιουθετήσει πιθανότατα σκληρότερη στάση στην περίπτωση της Eλλάδας. Θα αποκλείσει ξεκάθαρα την ελάφρυνση χρέους και ενδεχομένως, ασκώντας πιέσεις στην ΕΚΤ ώστε να μην αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει ότι θα συνδέσει την δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις τόσο για χρέος όσο και για το QE, οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές ενδέχεται να οδηγηθούν σε κλιμάκωση εντός του 2017.
Δεύτερον, υπογραμμίζεται ότι ο Σόιμπλε θα εμπλέξει τα «γεράκια» της ΕΚΤ, εντείνοντας τις πιέσεις προς το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας να ξεκινήσει το tapering.
Ενώ τρίτον σημειώνεται ότι με την απουσία της Μέρκελ, ανεξαρτήτως του διαδόχου της, οι Ευρωπαίοι θα είναι λιγότερο ευέλικτοι στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρηση από την ένωση.
Η πολιτική κληρονομιά της Μέρκελ συνάδει με τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για ένα «ήπιο Brexit», κάτι που δεν αναμένεται να συνεχιστεί σε περίπτωση αποχώρησής της από την κεντρική πολιτική σκηνή, σημειώνει η τράπεζα.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...