loading...

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

ΚΟΙΝΩΝΙΑ0 Αυξημένες οι ροές μεταναστών Μπιντούν στη Χίο.

Μια νέα κατηγορία μεταναστών, ασαφούς εθνικότητας, προερχόμενοι από το Κουβέιτ, οι οποίοι ονομάζονται Μπιντούν (Bidοon ή Bedoon) φτάνουν με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό τους τελευταίους μήνες στη Χίο, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν και κατεγράφησαν επισήμως στο κέντρο ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ τον περασμένο Φεβρουάριο ως ασαφούς εθνικότητας και έκτοτε οι ρυθμοί άφιξής τους στο νησί είναι αυξανόμενοι.
Μόνον τον μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου Χίου, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 9% των συνολικών αφίξεων στη Χίο, ενώ από τον Φεβρουάριο έως τέλος Μαΐου ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 246 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα. Εκτιμάται ότι οι άνδρες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούν οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, με την προσδοκία να τους συναντήσουν.
Η συγκεκριμένη εθνότητα, αφού μεταξύ τους θεωρούνται ότι έχουν κοινά εθνοτικά χαρακτηριστικά και δεσμούς, στο Κουβέιτ αντιμετωπίζονται ως απάτριδες (ανιθαγενείς), χαρακτηρίζονται ως παράνομοι και επιπλέον διώκονται και ουσιαστικά πηγαινοέρχονται στις χώρες του περσικού κόλπου και κυρίως στο Ιράκ.
Ο συνολικός αριθμός τους είναι άγνωστος, ενώ από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζονται σε 100.000, ίσως και περισσότερους.
Ρεκόρ αφίξεων τον Μάιο στη Χίο
Στον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των 951 ατόμων ανήλθε ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, που πέρασαν το Αιγαίο από τα τουρκικά παράλια και έφτασαν στη Χίο τον μήνα Μάιο.
Στην κορυφή εξακολουθούν να βρίσκονται οι Σύριοι, με ποσοστό 41,6% και ακολουθούν οι Ιρακινοί με 15,5%, οι Μπιντούν με 9%, οι Πακιστανοί με 7,1%, οι Αλγερινοί με 5%, οι Παλαιστίνιοι και οι Αφγανοί με 3,5% και οι Μαροκινοί με 2,5%, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά από άλλες χώρες της Αφρικής.
Τις τελευταίες δύο ημέρες (Τετάρτη 31 Μαΐου και Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017) συνολικά αφίχθησαν σε τρία περιστατικά 128 πρόσφυγες και μετανάστες. Συγκεκριμένα, έγινε διάσωση από το ναυαγοσωστικό 518 το μεσημέρι της Τετάρτης 66 ατόμων στην Βοκαριά Νενήτων και άλλων 54 περί τις 9.30 το βράδυ στον Μέγα Λημνιώνα, ενώ το πρωί της Πέμπτης διεσώθησαν από το σκάφος 611 του λιμενικού Χίου άλλα οκτώ άτομα στην Παναγιά Οινουσσών.
Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στη Χίο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2017 ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου Χίου σε 2.885 άτομα.
Φωτό Al Jazeera
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...