Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για την δραματική συρρίκνωση του ευρωπαϊκού γηγενή πληθυσμού.
Πάνω από το ένα τρίτο, ήτοι σε ποσοστό 35 % του συνόλου των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Βιέννης, έχει γεννηθεί στο εξωτερικό.
Ενώ ένας στους δύο κατοίκους έχει μεταναστευτικές ρίζες, έχει δηλαδή γεννηθεί ο ίδιος στο εξωτερικό ή ένας από τους γονείς του, όπως διαπιστώνεται στην σχετική έκθεση του αποκαλούμενου Παρατηρητηρίου Ενσωμάτωσης της Πόλης της Βιέννης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ενώ ένας στους δύο κατοίκους έχει μεταναστευτικές ρίζες, έχει δηλαδή γεννηθεί ο ίδιος στο εξωτερικό ή ένας από τους γονείς του, όπως διαπιστώνεται στην σχετική έκθεση του αποκαλούμενου Παρατηρητηρίου Ενσωμάτωσης της Πόλης της Βιέννης, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Το Παρατηρητήριο Ενσωμάτωσης συγκεντρώνει στοιχεία για την κατάσταση της διαδικασίας ενσωμάτωσης στην αυστριακή πρωτεύουσα, καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, σε ποιους τομείς υπάρχουν ιδιαίτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως σε εκείνους της ισονομίας, της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας ή της συμμετοχής σε δημοκρατικές διαδικασίες.
Στόχος είναι να καταστεί μετρήσιμη η ενσωμάτωση και να οδηγηθεί σε ένα κατά το δυνατό ρεαλιστικό, βασιζόμενο σε στοιχεία, επίπεδο, ανέφερε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο δημοτικός σύμβουλος Ενσωμάτωσης Γιούργκεν Τσερνοχόρσκι, σημειώνοντας πως η πόλη παρουσιάζει μία έντονη αύξηση του πληθυσμού της μόλις εδώ και δέκα χρόνια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε συρρίκνωση του πληθυσμού και μόνον το 2005 έφτασε τα 1,6 εκατομμύρια κατοίκους, δηλαδή στο επίπεδο του 1961, όταν το ποσοστό των ξένων στην πόλη βρισκόταν μόλις στο 1,5 %.
Σήμερα ζουν στη Βιέννη κατά 190.000 περισσότεροι κάτοικοι από ό, τι πριν από δέκα χρόνια ωστόσο ένας στους τέσσερις κατοίκους δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και ανάμεσα σε αυτούς είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν τουλάχιστον δέκα χρόνια στην πόλη αλλά φέρεται να μην εκπληρούν τις εισοδηματικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της υπηκοότητας με την οποία συνδέεται το εκλογικό δικαίωμα.
Οπως επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Ενσωμάτωσης, μέσα στους επόμενους μήνες και σε συνεργασία με άλλους φορείς, προτίθεται,να εξετάσει τις δυνατότητες συμμετοχής των ανθρώπων αυτών στις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως εκλογές κ.α.
Σε σχέση τώρα με το σύνολο των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστρίας, τα 1,6 εκατομμύρια έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, με το 40 % από αυτούς (634.900 πρόσωπα) να ζουν στην πρωτεύουσα Βιέννη, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της αντίστοιχης έκθεσης που παρουσίασε πρόσφατα το Αυστριακό Ταμείο Ενσωμάτωσης.
Από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό «ξένων» έχει η ΄Ανω Αυστρία, 13% ή 211.500 άνθρωποι και ακολουθεί με σχεδόν 13 % (200.700) το κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό, μόλις 2 % καταγράφεται στο κρατίδιο Μπούργκενλαντ.
Η Βιέννη βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου σε σχέση και με την αύξηση της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας, ενώ το 2015 ανερχόταν για τους πολίτες αυστριακής προέλευσης σε 8 % και για τους ξένους σε 14 %, πέρυσι είχε αυξηθεί αντίστοιχα σε 11 % (στους Αυστριακούς) και σε 19 % (στους ξένους).
Ένας στους πέντε, στο σύνολο των 1,13 εκατομμυρίων μαθητών στην Αυστρία είχε κατά το σχολικό έτος 2014/2015, μία άλλη μητρική γλώσσα εκτός της γερμανικής, με το μικρότερο ποσοστό των μαθητών με ξένη γλώσσα στην υποχρεωτική παιδεία να εμφανίζεται στο κρατίδιο της Καρινθίας, 6%, και το μεγαλύτερο στη Βιέννη με 71 %.
Σύμφωνα με την έκθεση του Αυστριακού Ταμείου Ενσωμάτωσης, ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, ανήλθε την προηγούμενη χρονιά σε 42.073, έναντι των 90.000 που είχαν υποβληθεί το 2015.
Όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η μετανάστευση υπήρξε καθοριστική, και μάλιστα σε ποσοστό 90 % για την αύξηση του πληθυσμού στην Αυστρία κατά 72.394 πρόσωπα μέσα στην περασμένη χρονιά, ο οποίος την 1 η Ιανουαρίου του 2017 αριθμούσε 8.772.865 κατοίκους.
Η Βιέννη καταγράφει εδώ και χρόνια τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού από όλα τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας και το 2016 η αύξηση ήταν κατά 1,5 % σε σχέση με το 2015, με τον πληθυσμό της αυστριακής πρωτεύουσας να ανέρχεται την 1 η Ιανουαρίου 2017 σε 1.867.582 κατοίκους και η Βιέννη να είναι η δεύτερη σε πληθυσμό γερμανόφωνη πόλη στον κόσμο, μετά το Βερολίνο.
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου