loading...

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Τα πέντε ονόματα για τα Σκόπια - Μέσα σε όλα ο όρος «Μακεδονία»

Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε χθες Τετάρτη στην Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και Σκοπίων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η εφημερίδα το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα «www.MKD.mk» της γειτονικής χώρας, τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
  1. Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  2. Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  3. Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  4. Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  5. Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje). 
Όλα είναι στα σλαβικά, καθώς ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε δηλώσει πως δεν θα δεχτεί στα ελληνικά τον όρο «Μακεδονία».
Ζήτημα ταυτότητας, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, δεν φαίνεται να υπάρχει στην δέσμη ιδεών Νίμιτς.
Ωστόσο, υπάρχει σαφής αναφορά στην γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Στο ζήτημα της υπηκοότητας προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republic on Nova Makedonija».
Τέλος, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. 
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...