loading...

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Κρις Ρουμελιώτης: Ο σχεδιαστής του «Curiosity» κατάγεται από τη Χώρα Τριφυλίας

Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων της NASA. Είναι αυτός που σχεδίασε το πασίγνωστο «Curiosity», το όχημα που συλλέγει χρόνια τώρα στοιχεία από τον μυστηριώδη Αρη και «βομβαρδίζει» με υλικό τους αναλυτές. Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Κρις Ρουμελιώτης δεν ξεχνάει την πατρίδα κι έτσι βρέθηκε στην Αθήνα για να περάσει τις γιορτές με τους συγγενείς του.
Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μάνου Τσαγκαράκη στο "Πρώτο Θέμα" ο Kρις (Xρήστος) Ρουμελιώτης κατάγεται από τη Χώρα, ένα μικρό χωριό έξω από την Καλαμάτα. Από εκεί ξεκίνησε να οργώνει τις θάλασσες ο vαυτικός πατέρας του, ώσπου έριξε άγκυρα στις ΗΠΑ. Οχι μόνο δεν ξέχασε, όμως, την Ελλάδα, αλλά επέστρεψε στο χωριό του ακολουθώντας την παροιμία «παπούτσι απ' τον τόπο σου»! Παντρεύτηκε τη μητέρα του Kρις και πήραν την απόφαση να μην μείνουν στα πάτρια εδάφη, αν και τα λάτρευαν, καθώς ήθελαν τα παιδιά τους να έχουν ευκαιρίες. Και πίστευαν ότι αυτό μόνο στη μακρινή Αμερική θα μπορούσε να συμβεί.
Δεν έπεσαν έξω... Ο Kρις ήταν άριστος μαθητής στο σχολείο και έγινε κορυφαίος στην τάξη του και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, όπου σπούδασε Αεροδιαστημική Ναυπηγική. Βγήκε πρώτος στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο κολέγιο και μαζί με την πρωτιά ήρθε και η πρόταση συνεργασίας από τη NASA!
Η ενασχόληση του 34χρονου, σήμερα, Kρις με τα... άστρα είχε γεννηθεί απ' όταν ήταν ακόμα παιδί, τότε που ερχόταν τα καλοκαίρια από την Καλιφόρνια για να κάνει διακοπές με τον παππού του Γιώργο στο χωριό. Εκείνος του έβαλε τον σπόρο που με τα χρόνια μεγάλωνε μέσα στο μυαλό του και όταν έφθασε η ώρα, αποφάσισε να το σπουδάσει.
«Ο παππούς μου ήταν αμόρφωτος άνθρωπος, αλλά τον γοήτευαν τα αστέρια. "Να, Χρήστο, κοίτα τα άστρα. Θα ήθελα να δω τι γίνεται εκεί πάνω. Εσύ να τα καταφέρεις, αγόρι μου, και να το μάθεις μια μέρα!", μου έλεγε. Δεν ζει πια, αλλά σίγουρα ξέρει εκεί που βρίσκεται ότι αυτό κάνω!», λέει με νοσταλγία.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

loading...