Η δήλωση του Νίκου Κοτζιά πως την επόμενη φορά δεν θα απαντήσουμε ειρηνικά και πώς η Τουρκία με το επεισόδιο στα Ίμια ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης συνομιλώντας με τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.
Ο δε υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πώς «δεύτερα Ίμια δεν θα υπάρξουν». Αυτό ακριβώς το πράγμα εννοεί. Αν επιχειρηθεί απόβαση και δεν καταστεί δυνατό να αποτραπεί τότε η βραχονησίδα ή το σημείο του νησιού που θα αποβιβαστούν Τούρκοι κομάντος θα βομβαρδιστεί και θα αφανιστεί κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Καθ’ όλου τυχαία επίσης δεν ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου στην αεροπορική βάση της Σκύρου. Στο νησί υπάρχουν τα αεροσκάφη που βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για απογείωση και αναχαίτιση των τουρκικών που παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας θέλησαν να στείλουν ένα ακόμη μήνυμα στην απέναντι πλευρά.
Εκτιμάται πώς η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, άρα θα πρέπει στην Άγκυρα να σταλούν μηνύματα αποφασιστικότητας και όχι υποχωρητικότητας. Ο εμβολισμός του «Γαύδος» θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τραγωδία αν δεν αντιδρούσε άμεσα ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του σκάφους.