loading...

Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2018

Τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο τιμούν τα μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, λέγοντας ότι παλεύουν “για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο”.
Σε ανακοίνωση τους τονίζουν:
Πριν από 161 χρόνια οι εργάτριες στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857, σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία, διεκδικούσαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών», αφού δούλευαν στα εργοστάσια 16 ώρες τη μέρα, με μισθούς πολύ μικρότερους απ΄ των ανδρών, πολύωρη δουλειά σε ανθυγιεινές συνθήκες, που κλόνιζε την υγεία τους.
Χτυπήθηκαν από την αστυνομία και η μέρα βάφτηκε από το αίμα τους. Σε αυτή τη μεγαλειώδη απεργία και εξέγερση, που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος, βρίσκεται το πραγματικό περιεχόμενο της παγκόσμιας ημέρας της εργαζόμενης γυναίκας.
Η επέτειος, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη είναι μέρα αγώνα. Είναι μέρα σύμβολο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή. Η θυσία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες εργασίας, βάζει τη σφραγίδα της στον ταξικό και αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα της επετείου.
Όπως κάθε μεγάλη στιγμή ανάτασης του εργατικού κινήματος, αφήνει παρακαταθήκη, αγωνιστική πείρα για τη συνέχεια, για το σήμερα για τις ανάγκες μας για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας, για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
Σήμερα 8 Μάρτη 2018, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα, την ολόπλευρη κοινωνική προστασία της μητρότητας, ικανοποίηση των ιδιαίτερων βιολογικών αναγκών μας, αλλά και των αναγκών των οικογενειών μας, των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών με τη δημιουργία και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών, ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά μας, αλλά και για να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.
Αντίθετα βλέπουμε καθημερινά τις κατακτήσεις των γυναικών να δέχονται αλλεπάλληλα κύματα επίθεσης. Στο όνομα της «ισότητας των δύο φύλων», καταργούν όσες θετικές ρυθμίσεις υπήρχαν υπέρ των γυναικών σε όλη την ΕΕ. Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που «νομιμοποιεί» τις απολύσεις εγκύων εργαζόμενων γυναικών, επιβεβαιώνοντας το αποκρουστικό πρόσωπο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και τη μέγιστη υποκρισία της, που εμφανίζεται ως δήθεν προστάτης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της μητρότητας και των πιο «ευάλωτων». Συναδέλφισσες όσο τα κλειδιά της οικονομίας τα έχουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, τόσο τα δικαιώματά μας στην εργασία, στη μητρότητα, στη δημιουργική ζωή θα τσακίζονται στο βωμό του επιχειρηματικού κέρδους.
Συναδέλφισσες δεν πρέπει να τους αφήσουμε!
Δεν συμβιβαζόμαστε με την εργασιακή ζούγκλα που μας έχει καταδικάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το αντεργατικό, αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν αποδεχόμαστε τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, τη δουλειά χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, με μισθούς που δεν φτάνουν για να καλύψουμε ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης για μας και τις οικογένειές μας. Η κυβέρνηση έχει βάλει τη σφραγίδα της σε αυτή την αθλιότητα. Διατηρεί και ενισχύει τους νόμους των προηγούμενων που καταδικάζουν τις νέες εργαζόμενες στους “υποκατώτατους” μισθούς.
Κανένας συμβιβασμός με την ζωή που μας επιβάλουν. Να μην αποδεχτούμε να ζούμε όπως πριν 150 χρόνια για χάρη της ανταγωνιστικότητας και της λεγόμενης ανάπτυξης τους . Είναι ψέμα πως έτσι θα εξασφαλίσουμε την δουλειά μας, τον μισθό μας, το μεγάλωμα των παιδιών μας, έχουμε πείρα πια!
Αυτήν την ενιαία επίθεση στα δικαιώματα μας από κυβέρνηση, Ε.Ε., εργοδοσία, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ενιαία και οργανωμένα. Είναι αναγκαία η οργάνωση μας, η συλλογική μας δράση, η αλληλεγγύη μας, η συσπείρωση μας στο κλαδικό σωματείο, στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.
Η συμμετοχή περισσότερων γυναικών, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο του εμπορίου θα δυναμώσει τη διεκδίκηση μας για κλαδική σύμβαση εργασίας στο εμπόριο με αυξήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.
Καλούμε όλες τις γυναίκες να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:
Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο με αυξήσεις, υποχρεωτικά εκτελεστής από όλους τους εργοδότες.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Προστασίας της μητρότητας. Μέτρα για τη φροντίδα των παιδιών και των νηπίων.
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας. Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή όλων σε πλήρη απασχόληση.
Δημόσια, Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή μας δυνατά, μαχητικά! Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, στην οργάνωση, στα συνθήματα της πραγματικής ρήξης και ανατροπής. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς μνημόνια, φτώχεια και ανεργία. Η παρουσία και η γνώμη σου είναι απαραίτητη.”

loading...
loading...